Betűtervezők

Kravjánszki Róbert – Gidata

Cras mattis consectetur purus sit amet fermentum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis mollis, est non commodo luctus, nisi erat porttitor ligula, eget lacinia odio sem nec elit. Maecenas sed diam eget risus varius blandit sit amet non magna.

Kner Antikva

A Kner Antikva a Gidata betűtervező műhely zászlóshajója. Kner Imre kedvenc betűtípusa volt, és ha többet akarsz tudni a történetéről, olvasd el dolgozatot a betű történetéről és elkészüléséről. Erősen ajánlott olvasmány rengetek hasznos kapcsolódó hivatkozással a digitalizálásra vagy akár a metrikára nézveis, nézzétek meg, érdemes.

Irány a bolt!

Megnézem a mintakönyvet

Cella

A Cella betűcsalád egyszerre pixel (bitmap) és outline font, apró méretre, elsősorban 72 dpi-s környezetre optimalizálva, 5, 7, 9 pixeles szerkesztésben, de vektor fontként (skálázhatóan) is megállja a helyét.

Irány a bolt!

Megnézem a mintakönyvet

Szamizdat – 2001

Szamizdat font. Lehet, hogy egyszer még szükséged lesz rá. Vagy az írógépre.
Ez bizony nagyon régi projekt. A terv már a kilencvenes évek elején felmerült, a szkennelt állományok 2001-esek. Néha elővettem, aztán hamar eltettem megint. Most nem hagytam magam, a kísérlet az volt, hogy lehet-e néhány nap alatt jól előkészített munkaanyagból három fontot gyártani. Lehet. Persze nem mestermunka. Sőt. A szerkesztőpontok lényegében úgy maradtak, ahogy a vektorizálás (trace) során odakerültek. Kis utómunka Illustratorban (festékszórás, szerkesztőpont-optimalizálás stb.) és kész. Egyszerűen reménytelen ennyi görbepontot helyesen szerkeszteni, úgyhogy a rendszerre hagytam, hogy megoldja a problémát. Egalizálás nincs (na jó, az m-négyzeten belül kis kiegyenlítés), mono-fontoknál ennek nincs is értelme. Tehát a két legidőigényesebb fázis kimaradt.
A karakterkészlet (ami a másik hasábban látható) erősen korlátozott, nem is csoda, hiszen ez egy írógépbetű-utánzat (ha valaki szeretné egyszer kipróbálni, mármint a fotón látható írógépet, csak szóljon, megbeszélhetjük). Például a kurrens "o" a nulla és a kurrens "l" az 1-es. Nyilván mindenki emlékszik erre, aki régi írógépen billentyűzött valaha. A 3 változat a szalagok típusának megfelelő. A karbonszalag csak egyszer volt használatos, viszont szép, éles körvonalat adott. Az új textilszalag sem mutatott csúnya képet (viszont szórta a friss festéket), és ez többször is (sokszor) használható volt. Újra lehetett festékezni, kábé olyan eredménnyel, mint amit mai tonerek vagy festékpatronok újratöltése nyomán kapsz.

Töltsd le és használd!

Megnézem a mintakönyvet

Ha tetszik, töltsd le és használd kedvedre (akár web-fontként is, szerencsés esetben most is azt látod). A szerzői jogokat természetesen fenntartjuk. A licence a forint és minta fogalmak alapján működik. Tehát ha használod, adj kis pénzt vagy ennivalót egy hajléktalannak, és küldj mintát a munkádból. De ha nem adsz és nem küldesz, akkor sem történik semmi...

Felfedezés

Részt vennél a Serifmag munkájában?

Csatlakozz!

Magyar nyelvű tipográfiai magazin.
Az oldalon a Heuristica és RalewayPrezi betűcsaládot használjuk.